Ας φτιάξουμε "Μάρτη" με τα παιδιά μας!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ας φτιάξουμε "Μάρτη" με τα παιδιά μας!

February 28, 2017

author:

Parenting.gr

Ας φτιάξουμε "Μάρτη" με τα παιδιά μας!

Καλωσορίζοντας το Μάρτιο και αναμένοντας την επίσημη έναρξη της Άνοιξης, μην ξεχάσετε να ετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά και τον παραδοσιακό Μάρτη! Τα παιδιά λατρεύουν να κάνετε κοινές δραστηριότητες και χρειάζονται εσάς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξωσχολική δραστηριότητα.  

Ο Μάρτης είναι ένα χειροποίητο βραχιολάκι που φορούν τα παιδιά όλο το μήνα με σκοπό να προστατεύει τα πρόσωπά τους από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, ο οποίος σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες είναι επικίνδυνος. Το βραχιολάκι είναι φτιαγμένο από κόκκινο και λευκό νήμα και συμβολίζει την αγνότητα και τη χαρά.

Η παράδοση, επίσης, λέει ότι το βραχιολάκι δεν το φορούσαν μόνο οι άνθρωποι αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας το έβαζαν και στα κλαδιά της τριανταφυλλιάς μέχρι να έρθουν τα πρώτα χελιδόνια, να το πάρουν και να χτίσουν τις φωλιές τους ενώ αλλού λέγεται ότι το τοποθετούσαν σε στάμνες για να διατηρήσει το νερό τη δροσιά του. Ορισμένοι το φορούν ως την Ανάσταση  και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί τους.

Το έθιμο αυτό είναι γνωστό σε όλα τα Βαλκάνια και κατά πάσα πιθανότατα έχει καταγωγή στην Αρχαία Ελλάδα και στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή στο χέρι τους και στο πόδι τους. Στα Σκόπια το έθιμο αυτό λέγεται Μάρτινκα, στην Αλβανία Βερόρε, στη Βουλγαρία Μαρτενίτσα και στη Ρουμανία Μαρτιζόρ.

 

Πώς να το φτιάξετε:

Θα χρειαστείτε : 1 κλωστή κόκκινη, 1 κλωστή άσπρη και ένα 1 ψαλιδάκι

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση: