Πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει από το θηλασμό στο μπιμπερό
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει από το θηλασμό στο μπιμπερό

December 20, 2019

author:

Parenting.gr

Πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει από το θηλασμό στο μπιμπερό

Ο θηλασμός είναι μια μοναδική διαδικασία που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στο παιδί και τη μητέρα. Η διάρκεια που θα θηλάσει ένα παιδί αποτελεί επιλογή και απόφαση της μητέρας και του παιδιού, και κανένας κανόνας ή οδηγία δε μπορεί να το αλλάξει αυτό. Κάποια στιγμή όμως έρχεται η ώρα του απογαλακτισμού.

Απογαλακτισμός είναι η μετάβαση του μωρού από την κατάσταση του θηλασμού στο τάισμα με το μπιμπερό ή με παιδική κούπα. Η κατάλληλη χρονική στιγμή δεν είναι ηλικιακά καθορισμένη και όπως είπαμε αποτελεί συνήθως υπόθεση της μητέρας. Οι τρεις βασικοί λόγοι που μία μητέρα προχωράει σε διαδικασία απογαλακτισμού είναι η διάθεσή της, οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις και η κατάσταση της υγείας της. Ορισμένες φορές, όμως, η απόφαση για τη διακοπή του θηλασμού έρχεται από το ίδιο το μωρό, το οποίο όταν αποκτά νέες διατροφικές συνήθειες (πχ.κατανάλωση στερεών τροφών) δεν αναζητά πια το μητρικό γάλα.

Ο απογαλακτισμός είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του μωρού

Για πρώτη φορά μετά τον τοκετό, η συστηματική άμεση σωματική επαφή μητέρας και παιδιού διαταράσσεται. Εξαιτίας της έντονης συναισθηματικής φόρτισης της περιόδου, πολλοί μάλιστα παραλληλίζουν τον απογαλακτισμό με ένα δεύτερο κόψιμο του ομφάλιου λώρου. Η μητέρα ενδεχομένως να αισθάνεται θλίψη κι ενοχές και το μωρό εγκατάλειψη. Παρόλα αυτά, η περίοδος της διακοπής του θηλασμού και η μετάβαση από το μητρικό στο «ξένο» γάλα, εγκαινιάζει μια νέα φάση για τη σχέση μητέρας-παιδιού και θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, αποφασιστικότητα και υπομονή.

shutterstock_293006477

Αρχικά, θα πρέπει να συστήσετε το μπιμπερό στο παιδί. Για να διευκολύνετε την προσπάθεια, ζητήστε από το μπαμπά να του το δώσει. Το πρώτο γάλα που θα πιει το μωρό, θα ήταν καλό να έχει προέλθει από άντληση για να έχει τη “συνηθισμένη” γεύση. Σε κάθε περίπτωση, δώστε του το μπιμπερό με το γάλα ένα τέταρτο πριν τη συνηθισμένη ώρα, ώστε να έχει το χρόνο να εξοικειωθεί με το νέο σκεύος και το περιεχόμενό του. Πριν χορηγήσετε στο μωρό γάλα φόρμουλα, ζητήστε οπωσδήποτε τη συμβουλή του γιατρού για να σας συστήσει το κατάλληλο είδος για τις ανάγκες του μωρού σας.

Μετά την πρώτη εξοικείωση του μωρού με το βρεφικό γάλα, είναι καλό για ένα χρονικό διάστημα, να εναλλάσσετε τον θηλασμό με το μπιμπερό, μέχρι το μωρό να συνηθίσει. Εάν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε απογαλακτισμό με την εισαγωγή των πρώτων στέρεων τροφών, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια τακτική σταδιακής αραίωσης των θηλασμών. Μειώστε σταδιακά την ώρα του θηλασμού και αυξήστε την απόσταση ανάμεσα στα γεύματα. Οι πρώτοι θηλασμοί που θα αντικατασταθούν με το μπιμπερό είναι καλύτερα να είναι οι μεσημεριανοί, οι οποίοι συνήθως έχουν μικρότερη διάρκεια και ούτως η άλλως αντικαθίστανται γρήγορα με στέρεες τροφές. Ο τελευταίος θηλασμός που σας προτείνουμε να διακόψετε είναι ο βραδινός. Αυτή η συνήθεια βοηθά το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα και έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τη σχέση μωρού και μητέρας.

Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο απογαλακτισμός στο στήθος. Το πιο σύνηθες και απλό είναι η διόγκωση του μαστού η οποία μπορεί να εμφανίσει πόνο και να κάνει το στήθος πρησμένο, σκληρό και ζεστό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια αντλία του μαστού ή το χέρι σας για να απελευθερώσετε λίγο γάλα από το στήθος σας και να το αποσυμφορήσετε. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μερικές φορές μέσα στην ημέρα μέχρι το στήθος σας να σταματήσει να πονάει. Εάν ο πόνος παραμείνει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

Tips:
Καθυστερήστε τη διαδικασία του απογαλακτισμού αν παράλληλα συντρέχει μια άλλη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του μωρού (πόνοι από τα πρώτα δοντάκια, αλλαγή περιβάλλοντος φύλαξης, πένθος κτλ)

Originally posted 2016-09-02 04:30:11.