March 29, 2017

Απλά βήματα για να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό

Τα ευεργετικά οφέλη του θηλασμού είναι απεριόριστα και το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για το βρέφος. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό, σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του, αλλά και αντισώματα που το προστατεύουν από λοιμώξεις, νοσήματα και άλλες επιπλοκές, μέχρι να αναπτύξει σιγά σιγά τη δική του άμυνα. Αντίστοιχα οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί μια νέα μητέρα είναι πολλές και ποικίλες. Ενδεικτικά κάθε χρόνο, οι Ελληνίδες Σύμβουλοι της La Leche League απαντούν σε περισσότερα από 5.000 τηλεφωνήματα μητέρων και πάνω από 5.000 emails/SMS/προσωπικά μηνύματα ενώ πραγματοποιούν περισσότερες από  100 Μηνιαίες Συναντήσεις στις πόλεις όπου υπάρχουν ομάδες.

Κάποια στιγμή όμως (διαφορετική για κάθε γυναίκα) ο θηλασμός διακόπτεται και η μητέρα πρέπει να ξεκινήσει το τάισμα του παιδιού με το μπιμπερό. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές και να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες, για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μην βρεθείτε μπροστά σε ένα μωρό που αρνείται να φάει.

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές:

Δίνετε απεριόριστες αγκαλιές στο μωρό για να έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κακομάθετε ένα παιδί με την αγκαλιά. Όσο θηλάζατε το μωρό ερχόταν πολύ συχνά σε επαφή το σώμα σας και τη μυρωδιά σας και αυτή είναι μια διαδικασία που την έχει συνηθίσει και την απολαμβάνει. Όταν έρθει η ώρα για το μπιμπερό κρατήστε το μωράκι σας με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δερματική επαφή.

Μην βάζετε αυστηρό χρονικό πρόγραμμα

Το ότι ξεκινάτε να ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, δε σημαίνει πως αυτόματα μπαίνει και ένα διατροφικό πρόγραμμα στο σύστημα του μωρού και ότι ξαφνικά θα τρώει συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένη ποσότητα. Όπως ακριβώς, γινόταν και με το στήθος σας έτσι και τώρα με το μπιμπερό, το μωρό είναι αυτό που θα καθορίζει πόσο τρώει και πότε πεινάει. Σιγά σιγά και με υπομονή και με δεδομένο ότι τώρα γνωρίζετε την ποσότητα που καταναλώνει το παιδί, θα φτιάξετε ένα πρόγραμμα που θα σας διευκολύνει όλους.

Αφήνετε το μωρό να αποφασίσει πόσο θα φάει και πόση ώρα θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει το γεύμα του

Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά το μωρό πρέπει να “εκπαιδευτεί” να αντιλαμβάνεται πότε έχει χορτάσει και πότε θέλει να φάει και άλλο. Ένας τρόπος για να το βοηθήσετε να το μάθει αυτό, είναι να αγοράσετε ένα μπιμπερό με μικρή τρύπα για να είναι ελεγχόμενη η ροή του γάλακτος. Εάν η τρύπα είναι μεγάλη, τότε το μωρό καταπίνει γάλα ασυναίσθητα χωρίς να προλαβαίνει να νιώσει εάν χόρτασε ή όχι.  Επίσης, τα μωράκια χρειάζεται να παίρνουν τον χρόνο τους στο φαγητό, όπως έκαναν και με το θηλασμό.

Σημαντικό είναι επίσης να παρατηρείτε το μωράκι σας όσο τρώει και να το διευκολύνετε. Όταν δείτε ότι χρειάζεται διάλειμμα αφαιρέστε για λίγο το μπουκάλι και δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Τα μπουκάλια με ελεύθερη ροή, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή του μικρού σας, εάν δεν είστε προσεκτικές και παρατηρητικές.

 Φροντίστε προσεκτικά την θέση του μωρού

Το μωρό πρέπει να βρίσκεται αυστηρά σε ανάκληση κι όχι ξαπλωμένο.Το μπουκάλι πρέπει να είναι σε οριζόντια θέση και όχι κάθετη, έτσι ώστε η ροή του γάλατος να είναι ελαφρώς περιορισμένη. Για να θυμίζει η διαδικασία το θηλασμό θα πρέπει να αλλάζετε τη θέση του μωρού (όπως όταν αλλάζατε στήθος) και να μην το κρατάτε συνεχόμενα σε μια πλευρά. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει και η οπτική του μικρού σας αλλά και η επαφή με το σώμα σας.

Τέλος, μην μπερδεύετε το παιδί με πολλούς φροντιστές. Τα πρόσωπα που το ταΐζουν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία και σίγουρα προτεραιότητα θα πρέπει να έχετε εσείς που το θηλάζατε. Δώστε χρόνο στο μωράκι σας, δε μπορεί να διαχειριστεί πολλές αλλαγές συγχρόνως. Ήδη η διακοπή του θηλασμού αποτελεί για εκείνο αλλαγή ζωής!

The post Απλά βήματα για να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό appeared first on Mommy.gr.