Αν το παιδί έχει ιδιοτροπίες στα φαγητά, σε μεγάλο βαθμό φταίνε τα γονίδιά του
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Αν το παιδί έχει ιδιοτροπίες στα φαγητά, σε μεγάλο βαθμό φταίνε τα γονίδιά του

March 19, 2019

author:

Parenting.gr

Αν το παιδί έχει ιδιοτροπίες στα φαγητά, σε μεγάλο βαθμό φταίνε τα γονίδιά του

Η επιστήμη κατέληξε σε ένα μάλλον καθησυχαστικό συμπέρασμα για όσους γονείς έχουν παιδιά που αρνούνται να φάνε συγκεκριμένα φαγητά, καθώς νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως οι ιδιοτροπίες των παιδιών στο θέμα του φαγητού έχουν και γενετικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αντρέα Σμιθ του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και παιδοψυχιατρικής “Journal of Child Psychology and Psychiatry”, σύμφωνα με τις βρετανικές Guardian και Telegraph, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 οικογένειες με δίδυμα ηλικίας περίπου 16 μηνών.

Οι γονείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.
Για να απομονώσουν τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, οι επιστήμονες συνέκριναν τις συνήθειες των μονοζυγωτικών διδύμων (με κοινό το 100% των γονιδίων) με τις συνήθειες των διζυγωτικών διδύμων (που έχουν κοινά μόνο τα μισά γονίδια).
Κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι τα ιδιότροπα παιδιά, που είναι άκρως επιλεκτικά με το φαγητό τους, είναι χονδρικά τα ίδια που απορρίπτουν συνήθως τα καινούρια και άγνωστα φαγητά.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η επιλεκτικότητα στο φαγητό έχει γενετική επιρροή σε ποσοστό 46%, ενώ η «νεοφοβία» (η απόρριψη των νέων φαγητών) έχει ακόμη πιο έντονο γενετικό υπόβαθρο, σε ποσοστό 58%. Τα δύσκολα με το φαγητό παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τα γονίδιά τους, ήδη από πολύ νωρίς. Είναι μια έμφυτη τάση και συνεπώς δεν ευθύνονται οι γονείς που τα παιδιά τους είναι τόσο ιδιότροπα.

Η γενετική επίδραση είναι ολοφάνερη από την ηλικία των 16 μηνών, δήλωσε η Σμιθ. Επισήμανε όμως ότι και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι σημαντικοί και συνεπώς οι γονείς έχουν πολλά περιθώρια να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε η Σμιθ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονος ότι οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν το παιδί τους να φάει κάτι που δεν θέλει ή να το «δωροδοκούν» τεχνηέντως.  Δήλωσε, ότι είναι προτιμότερο να του το προσφέρουν σε άσχετες στιγμές εκτός γευμάτων και να επικροτούν κάθε προσπάθειά του να το αγγίξει ή να το μυρίσει.   Με υπομονή και επιμονή, αυτή η προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: lifo

Originally posted 2016-10-19 07:30:36.