5 λόγοι για να αποφύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

5 λόγοι για να αποφύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά

August 28, 2020

author:

Parenting.gr

5 λόγοι για να αποφύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά

Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο θέλετε για να αισθανθεί καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η λύση – και μερικές φορές μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια – και να αποφύγετε την κατάχρηση.

Το παιδί σας έχει πυρετό, πρησμένους αδένες και τρεχούμενα μάτια. Τρέχετε στον παιδίατρο, ανυπόμονοι για το μαγικό αντιβιοτικό που θα εξαφανίσει τα κακά μικρόβια και θα αποκαταστήσει την υγεία του παιδιού σας. Αλλά ο γιατρός σας δεν συνταγογραφεί κάποιο αντιβιοτικό, και εσείς γυρνάτε στο σπίτι με άδεια χέρια. Όσο και εάν αδυνατείτε να το χωνέψετε, ο γιατρός σας, μη συνταγογραφώντας αντιβιοτικό, μπορεί και να έκανε στο παιδί σας μία μεγάλη χάρη.

Ενώ τα αντιβιοτικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα, πχ. σε βακτηριακές λοιμώξεις, η πραγματικότητα είναι ότι πολλές παιδικές ασθένειες προκαλούνται από ιούς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Επιπλέον, η κατάχρηση των αντιβιοτικών όταν δεν είναι απαραίτητα, είναι προβληματική γιατί η χρήση τους εξαφανίζει τα υγιή βακτήρια που συνθέτουν τη χλωρίδα του εντέρου μας “microbiome» – ή τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί που ευθύνονται για ένα καθηλωτικό 90% του σώματός μας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά με φειδώ και μόνο όταν είναι απαραίτητα.

Γιατί η κατάχρηση των αντιβιοτικών μπορεί να είναι επιβλαβής

Τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα για κάθε ασθένεια, και δίνοντάς τα στο παιδί σας όταν δεν υπάρχει λόγος μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές.

Η κατάχρηση των περιττών αντιβιοτικών:

Εκθέτει το παιδί σας σε πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου (όπως διάρροια, λοιμώξεις του στόματος και του φάρυγγα, εξανθήματα κ.ά.) όταν δεν χρειάζεται να εκτεθεί στο φάρμακο.

Ανεβάζει τον κίνδυνο της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, που σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί ένα ισχυρότερο αντιβιοτικό την επόμενη φορά που είναι άρρωστο.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των αυτοάνοσων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας (έχετε κατά νου ότι ο συνολικός κίνδυνος είναι ακόμα πολύ χαμηλός).

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο το παιδί να γίνει υπέρβαρο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Συμβάλλει στην υγεία ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζείτε, γιατί η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στελεχών βακτηρίων (μερικές φορές ονομάζονται superbugs) που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά εξ’ολοκλήρου. Καθώς έχουν αναπτυχθεί βακτήρια που είναι ισχυρότερα και αποκτούν ανοσία στη θεραπεία σε κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό το φαινόμενο έχει διογκωθεί σε ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Την επόμενη φορά που ο γιατρός σας θα συστήσει ένα αντιβιοτικό, ρωτήστε τον/την αν μπορείτε να το αποφύγετε. Το πιθανότερο είναι να μπορείτε, εφόσον τα αντιβιοτικά προορίζονται για σοβαρές καταστάσεις και όχι για κοινά νοσήματα που συνήθως ταλαιπωρούν τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης:

Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την χρήση της πιπίλας!

Ο παιδικός βήχας και οι αιτίες του

 

Originally posted 2016-03-28 10:08:38.