Ανοιχτό κάλεσμα για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων / Καλοκαίρι 2019
Επικαιρότητα

Ανοιχτό κάλεσμα για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων / Καλοκαίρι 2019

August 20, 2023

author:

Parenting.gr

Ανοιχτό κάλεσμα για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων / Καλοκαίρι 2019

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21/3/2019

Ανοιχτή πρόσκληση για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων | Καλοκαίρι 2019

Η απάντηση στα ερωτήματα «Πως μπορείς να αξιοποιήσεις ένα σχολικό προαύλιο μέσα στο καλοκαίρι;» ή «Που μπορούμε με την ομάδα μας να κάνουμε δράσεις;» έρχεται μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας για το Παιδί, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα [ελεύθερους επαγγελματίες, υπηρεσίες, φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα, μουσεία, κλπ.] τα οποία είτε δραστηριοποιούνται ήδη στους χώρους των σχολείων είτε επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

«Το πρόγραμμα δράσεων εμπλουτίζεται συνεχώς» διαβάζεις συστηματικά στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στα 20 σχολεία που παραμένουν ανοιχτά τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου, γίνονται δράσεις για τους κατοίκους της γειτονιάς. Δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης για όλους. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και μπορεί κανείς να εμπνευστεί από τις περισσότερες από 500 δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Πληροφορία κλειδί ότι οι δράσεις αυτές είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, για παράδειγμα μέσα στο Μάρτιο ξεκίνησαν νέα τμήματα «yoga για μωρά με τους συνοδούς τους» αλλά και «ασκήσεις μνήμης» για τους 50 και άνω συμπολίτες μας.

Το πρόγραμμα των δράσεων εμπλουτίζεται συνεχώς. Πως; Με τις προτάσεις που μπορούν να υποβάλουν φορείς, ιδιώτες, Ιδρύματα, Μουσεία, άτυπες ομάδες της γειτονιάς και γενικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οργανώσεις που το έργο τους συνάδει με τις αξίες και την φιλοσοφία του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Μπορεί επομένως μια άτυπη ομάδα να αναζητά χώρο και κόσμο για να αναπτύξει τις δράσεις της γύρω από την αστική πανίδα και χλωρίδα της πόλης μας ή μια θεατρική ομάδα χώρο και νέα μέλη για την νέα παράσταση που σχεδιάζει. Ή ακόμα ένας πολιτιστικός σύλλογος που ετοιμάζει το φεστιβάλ της περιοχής ή μια παρέα που συναντιέται συστηματικά για πρόβες χορωδίας για το επόμενο τοπικό πανηγύρι. Αντίστοιχα μεγαλύτεροι φορείς, ή Μουσεία της πόλης που επιθυμούν να μυήσουν τις γειτονιές της πόλης στις δράσεις τους ή οργανισμοί που επιθυμούν να αλληλεπιδράσουν με την τοπική κοινότητα,όλοι αυτοί είναι υποψήφιοι φορείς υλοποίησης δράσεων στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Οι φορείς που υλοποιούν δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων επωφελούνται ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης των δράσεων αυτών. Τα σχολεία διαθέτουν υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης, είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα εγγραφών, η οποία διαθέτει και λίστα αναμονής, και φυσικά εντάσσονται στην ευρύτερη οικογένεια των δράσεων του προγράμματος που υποστηρίζει εξίσου, χωρίς διακρίσεις και χωρίς κριτήρια, ευάλωτες και μη – όλες τις ομάδες πληθυσμού.

Μέσα από το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ο οικείος χώρος του σχολείου μετατρέπεται σε κέντρο δια βίου μάθησης για όλες τις ηλικίες, και για όλα τα ενδιαφέροντα. Έχουν δημιουργηθεί τοπικά κοινοτικά κέντρα πολιτισμού σε 20 διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας προς όφελος όλων.

«Οι φορείς υλοποίησης δράσεων αυτή την περίοδο είναι 40, ενώ στο σύνολο έχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 150. Μπορεί να είναι δύσκολο διαχειριστικά όμως είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται συνεχώς το πρόγραμμα δράσεων τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τις γειτονιές» δηλώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ηλιοπούλου.

«Καλούνται οι φορείς της πόλης να υποβάλουν προτάσεις και για καλοκαιρινές δράσεις προκειμένου να διαμορφωθεί έγκαιρα το σχετικό πρόγραμμα.» Η απάντηση στα ερωτήματα «Πως μπορείς να αξιοποιήσεις ένα σχολικό προαύλιο μέσα στο καλοκαίρι;» ή «Που μπορούμε με την ομάδα μας να κάνουμε δράσεις;» έρχεται μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Προθεσμία επόμενης αξιολόγησης προτάσεων για τη διαμόρφωση των θερινών τμημάτων έχει οριστεί η 7η Απριλίου 2019. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υπάγεται στην Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Αθηναίων, υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανοιχτή πρόσκληση και τη διαδικασία αξιολόγησης  www.athensopenschools.gr.

Μάθε για το πρόγραμμα – Πάρε μέρος: www.athensopenschools.gr

Originally posted 2019-03-22 15:07:29.