Αλλεργίες της Άνοιξης: οδηγός επιβίωσης!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Αλλεργίες της Άνοιξης: οδηγός επιβίωσης!

August 12, 2020

author:

Parenting.gr

Αλλεργίες της Άνοιξης: οδηγός επιβίωσης!

Δεν είναι άρρωστο, όμως αναπάντεχα το μικρό σας φταρνίζετε και τρέχει και η μύτη του! Τι το επηρεάζει και αντιδρά ξαφνικά έτσι; Αγγίζετε με αγωνία το μέτωπό του, όμως είναι ευτυχώς δροσερό… Απλά μυστήριο!

Κι όμως, η απάντηση για την αδιαθεσία του ίσως να βρίσκεται στις συνθήκες της εποχής του έτους που διανύουμε… Πιο συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια τυπική ανοιξιάτικη αλλεργία. Πώς θα καταλάβετε λοιπόν τι συμβαίνει ακριβώς; Και έπειτα πως θα το αντιμετωπίσετε;

Αλλεργία vs. κοινό κρυολόγημα
Αρχικά, πρέπει να αποκλείσετε ότι δεν είναι κρυωμένο. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια των αλλεργιών είναι τα κόκκινα και ερεθισμένα μάτια, το φτέρνισμα και η φαγούρα στη μύτη και στο λαιμό. Επιπλέον, το μπούκωμα μπορεί να σημαίνει αλλεργία, ειδικά αν η βλέννα είναι πιο ρευστή και διάφανη από εκείνη του κρυολογήματος.

Αλλεργίες και ηλικία
Η επίδραση των αλλεργιογόνων στα παιδιά εξαρτάται πολύ από την ηλικιακή τους φάση. Για παράδειγμα, ένα βρέφος 1 ή 2 ετών συνήθως εκδηλώνει αλλεργίες εξαιτίας εσωτερικών αλλεργιογόνων, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Όμως, τα νήπια από 3 έως 5 ετών επηρεάζονται πολύ πιο συχνά από τις εποχιακές αλλεργίες, οπότε οι πιθανότητες αυξάνουν στην περίπτωσή τους.

Η κληρονομικότητα
Οι αλλεργίες συχνά οφείλονται σε κληρονομικό παράγοντα, ωστόσο μην επαναπαύεστε στη λογική ότι θα εκδηλωθεί στο παιδί τόσο ήπια όσο και σε εσάς. Ουσιαστικά, στα παιδιά κληροδοτείται η τάση να έχουν αλλεργίες, όμως δεν γνωρίζετε σε ποια ακριβώς αλλεργιογόνα θα αντιδρούν, ούτε με ποια ένταση. Οπότε έχετε τεντωμένες τις κεραίες για τα πιθανά συμπτώματα!

Αποφεύγοντας την έκθεση σε αλλεργιογόνα
Εφόσον ανακαλύψετε τους ακριβείς παράγοντες που ερεθίζουν το πρόβλημα, φροντίστε να αποφεύγετε την άσκοπη έκθεση του παιδιού σε αυτά. Αν για παράδειγμα αντιδρά σε συγκεκριμένα φυτά στην αυλή, τότε καλύτερα τα απομακρύνετε. Επίσης, να του συστήσετε να προφυλάσσει το στόμα και τη μύτη του όταν είναι στην αυλή του σχολείου χρησιμοποιώντας το κασκόλ ή άλλα μαντιλάκια . Για τις αλλεργίες των ματιών, θα βρείτε ειδικά γυαλιά προστασίας.

Η σωστή φαρμακευτική θεραπεία
Ακόμα και αν η «επίμαχη» περίοδος του έτους περάσει ή αν το παιδί εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, μην διακόπτετε ποτέ τη φαρμακευτική αγωγή πριν την ώρα της. Συζητήστε με το γιατρό για τις δοσολογίες και την διάρκεια της θεραπείας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του. Επισκεφθείτε το ιατρείο όσες φορές χρειαστεί!

Πηγή:my-life.gr

Διαβάστε επίσης:

7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!

Μερικοί ανοιξιάτικοι κανόνες ασφαλείας!

Originally posted 2016-03-03 07:01:38.