Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς, μπορεί να βλάψει τα παιδιά
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς, μπορεί να βλάψει τα παιδιά

December 21, 2021

author:

Parenting.gr

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς, μπορεί να βλάψει τα παιδιά

Τρεις στους δέκα γονείς αναφέρουν πως έχουν υπάρξει μεθυσμένοι μπροστά στα παιδιά τους, ενώ πέντε στους δέκα πως ήταν ελαφρώς ζαλισμένοι. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε οικογενειακά προβλήματα και σε υπερκινητικά (ή ακόμα και βίαια) παιδιά ή σε ασυνήθιστες ή απρόβλεπτες συμπεριφορές

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο των ερευνών για το Αλκοόλ (IAS), ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς μπορεί να κάνει τα παιδιά αμήχανα, ανήσυχα ή ακόμα και να τους στερήσει τον ύπνο τους. Τα πρώτα στοιχεία μάλιστα έδειξαν πως όταν τα παιδιά βλέπουν τον γονιό τους ζαλισμένο ή μεθυσμένο, χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και δυσκολεύονται να φανταστούν τους ίδιους τους εαυτούς τους να κατέχουν μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία.

Αλλά το πιο ανησυχητικό ήταν ότι η έρευνα παρουσίασε ότι οι γονείς είχαν άγνοια σχετικά με την επίδραση που έχει η εικόνα τους να πίνουν, στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μολονότι πίστευαν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο για την ανατροφή των παιδιών τους, το 29% των γονέων θεωρούσαν πως το να βρίσκονται μεθυσμένοι παρουσία των παιδιών τους είναι κάτι αποδεκτό και φυσιολογικό, αρκεί να μην συμβαίνει συχνά.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

Το 15% των παιδιών είχαν ζητήσει από τους γονείς τους να πίνουν λιγότερο αλκοόλ

Το 16% των γονιών είχαν νιώσει τύψεις ή ακόμα και ντροπή για τον τρόπο που μεγάλωναν τα παιδιά τους λόγω του αλκοόλ

Το 12% των παιδιών ανέφεραν πως οι γονείς τους, εξαιτίας του αλκοόλ, τους έδειχναν λιγότερη προσοχή

Παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών περιέγραψαν το αλκοόλ χρησιμοποιώντας τη φράση σαν ζάχαρη για τους ενήλικες και ανέφεραν πως οι γονείς τους το πίνουν για να λύσουν τα προβλήματά τους

Στα πλαίσια της έρευνας έγινε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να βρει πολύ εύκολα αλκοόλ και χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς  σε χώρους όπως σούπερ μάρκετ και περίπτερα και συνεπώς τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τους γονείς τους να πίνουν όποτε το επιθυμήσουν και ίσως να γίνονται και μάρτυρες της μέθης. Προφανώς, αυτή η εικόνα μπορεί να ασκήσει επιρροή και στις μελλοντικές συνήθειές των παιδιών σχετικά με το ποτό.

Γενικότερα, οι γονείς δεν αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που προκύπτουν στα παιδιά όταν μας βλέπουν να καταναλώνουμε αλκοόλ και καθησυχαζόμαστε σκεπτόμενοι ότι δυο-τρία ποτηράκια, δεν μας κάνουν αλκοολικούς και κατά συνέπεια επικίνδυνα πρότυπα για τα παιδιά. Παρόλο, που δεν μπορούμε να βγάλουμε τελείως από την καθημερινότητα μας συνήθειες που μας χαλαρώνουν και ξεκουράζουν, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα διαισθητικά και μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τις δικές πράξεις και αντιδράσεις.

O καλύτερος τρόπος για να κρίνουμε εάν θα απολαύσουμε τελικά ή όχι ένα ποτό παρουσία των παιδιών μας, είναι να τα ρωτήσουμε. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψη τους, να ακούσουμε προσεκτικά τι έχουν να μας πουν και στη συνέχεια να πράξουμε αναλόγως.

 

 

Originally posted 2017-10-26 07:43:31.