Ίρις, ένα πανέμορφο λουλούδι!
7hmeres

Ίρις, ένα πανέμορφο λουλούδι!

March 29, 2020

author:

Parenting.gr

Ίρις, ένα πανέμορφο λουλούδι!

Iris-FlowersΗ Ίρις στην αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν η θεά του ουράνιου τόξου, ένα σημαντικό σύμβολο. Το λουλούδι λόγω της κομψότητάς του και των χρωμάτων του δεν πήρε λοιπόν τυχαία αυτό το όνομα!

Τα άνθη του είναι μπλε με κίτρινα κια άσπρα σχέδια ενώ ανήκει στο γένος αγγειόσπερμων μονοκοτυλήδονων φυτών, της τάξης των Λειριωδών , της οικογένειας των Ιριδοειδών.

Θεωρείται αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με σπουδαίες ιδιότητες για την ιατρική και χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιεία!

Το γένος Iris L. περιλαμβάνει περίπου 200 είδη σε όλο τον κόσμο κυρίως που ανθίζουν στις εύκρατες περιοχές ενώ στη χώρα μας μπορούμε να βρούμε 10 εξ’ αυτών. Κάποια από τα είδη που βρίσκουμε στη χώρα μας αποκαλούνται και κρίνα λόγω της μικρής ομοιότητας τους. Μερικά από αυτά είναι η Ίρις η γερμανική (Iris germanica) που είναι πιο γνωστό με το όνομα γαλάζιος κρίνος, η Ίρις η αττική (Iris attica) που έχει κίτρινα άνθη, η Ίρις η φλωρεντιανή (Iris florentiana), που έχει μεγάλα και λευκά άνθη γνωστά ως «άσπρος κρίνος».

Ο χειμώνας είναι η εποχή που ανθίζει σε διάφορες περιοχές που είναι συνήθως ορεινές, κοντά σε ποταμούς, σε λιβάδια σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Η Ίριδα αποτελούσε σύμβολο δύναμης στη Γαλλία και στα βασίλεια της τα παλαιότερα χρόνια, μέχρι που απεικονίστηκε και ως σύμβολο στη σημαία τους, σύμβολο που εξαφανίστηκε μετά την Επανάσταση όμως συνέχιζε να έχει επιρροή στην τέχνη και στη διακόσμηση.

Συγκεκριμένα η Ίρις εμφανίζεται σε πίνακες πολλών ζωγράφων όπως του Leonardo daVinci, Durer, Renoir, Cezanne, van Gogh, Monet. αποδεικνύοντας έτσι την κομψότητα και την ομορφιά της.

Φυτέψτε την στον κήπο ή στη βεράντα ώστε να έχετε πάντα τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να σας γεμίζουν με δύναμη και κομψότητα!

Πηγή: louloudia.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 πιο ενδιαφέροντα λουλούδια του κόσμου και μερικές απρόσμενες πληροφορίες…

Μερικά μυστικά για να αποκτήσουμε τριαντάφυλλα που θα διατηρηθούν φρέσκα

Originally posted 2015-07-20 04:30:54.