Ήρθε ο καιρός να βγάλει την πάνα του;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Ήρθε ο καιρός να βγάλει την πάνα του;

August 16, 2020

author:

Parenting.gr

Ήρθε ο καιρός να βγάλει την πάνα του;

Η διακοπή της πάνας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού και αποτελεί ίσως την πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Το καλοκαίρι, θεωρείται η ιδανική στιγμή για να πει το παιδί μας «αντίο» στην πάνα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να κυκλοφορεί γυμνό πολλές ώρες.

Σχεδόν για όλους τους γονείς, η «Επιχείρηση: Βγάζουμε την πάνα» είναι μια πολύ αγχωτική επιχείρηση. Κάποιοι πιέζονται, ακόμη περισσότερο, καθώς βιάζονται να το κάνουν για εντελώς πρακτικούς λόγους (οικονομικοί παράγοντες, αίτηση στον παιδικό σταθμό, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση όμως η πίεση, ο πανικός και το άγχος δεν είναι καθόλου καλοί σύμβουλοι.
Ψυχραιμία, λοιπόν και υπομονή. Το πράγμα θα φανεί μόνο του.

Ας δούμε μαζί  πώς θα καταλάβετε εάν είναι  το παιδί έτοιμο;
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το παιδί μας μπορεί πλέον να αποχωριστεί την πάνα του. Τα σημάδια αφορούν στην ανάπτυξη των φυσικών του δεξιοτήτων, που θα υποστηρίξουν πρακτικά τη νέα κατάσταση, αλλά και στην αντιληπτική του ικανότητα σε σχέση με την εκτέλεση των εντολών που θα λάβει από τους «εκπαιδευτές» του. Επίσης, σημαντική είναι και η συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού, για να μπορέσει να υποδεχθεί ψυχολογικά τις αλλαγές.

shutterstock_230823631

Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις ότι μπορεί να ξεκινήσει η εκπαίδευση;

Όταν θα είναι ικανό:
• Να περπατά, να τρέχει, να κάθεται και να σηκώνεται χωρίς βοήθεια.
• Να ανεβοκατεβάζει τα ρούχα του.
• Να κάθεται ήσυχα παίζοντας για αρκετά λεπτά.
• Να μένει στεγνό για αρκετές ώρες. Επίσης, όταν ουρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, παράγοντας μεγάλη ποσότητα ούρων. Όλα αυτά τα σημάδια αποδεικνύουν ότι ελέγχει την κύστη του.
• Να ακολουθεί εύκολα τις εντολές που δέχεται και να εκφράζει τις ανάγκες του (πεινάω, διψάω, θέλω βόλτα, κλπ). Επίσης να δείχνει διάθεση συνεργασίας σε τέτοια θέματα.
• Να καταλαβαίνει ότι έχει «βραχεί» και ακολούθως να μεταδίδει το μήνυμα ότι χρειάζεται αλλαγή πάνας.
• Να μιλάει και να καταλαβαίνει τόσα ώστε να του εξηγήσετε τί είναι ο χώρος της τουαλέτας και ποιοι οι λόγοι των αλλαγών. Επίσης, να δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα και για τις επισκέψεις των ενηλίκων σε αυτή.
• Να εκφράζει τάση μίμησης της συμπεριφοράς των ενηλίκων, σε διαδικασίες όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο. Π.χ. να παριστάνει ότι δένει τα κορδόνια του, ή ότι πίνει νερό από ποτήρια κλπ.

Οι παραπάνω ενδείξεις δεν είναι φυσικά απαραίτητο να συντρέχουν όλες μαζί για να ξεκινήσει η εκπαίδευση του παιδιού καθώς επίσης, δεν σημαίνει ότι όταν παρατηρηθούν, το παιδί είναι οπωσδήποτε έτοιμο να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική αλλαγή για τη ζωή του.
Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά τις προσπάθειες και εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση να σταματήσετε για ένα χρονικό διάστημα.
Δώστε χρόνο στο παιδί.
Είναι προτιμότερο να κάνετε λίγη υπομονή, παρά να πιέσετε το παιδί και να του δημιουργήσετε άρνηση. Ανάλογες πρακτικές μπορεί να το αποθαρρύνουν και να επιβραδύνουν τελικά τη διακοπή της πάνας.
Μετά από λίγο καιρό, ξαναπροσπαθήστε και αν το παιδί δείξει σημάδια δεκτικότητας στην εκπαίδευσή του, συνεχίστε την προσπάθεια.
shutterstock_204932332
Είστε σε πολύ καλό δρόμο!
Η «Επιχείρηση: Βγάζουμε την πάνα» είναι πλέον παρελθόν.

Originally posted 2016-06-16 04:02:59.