Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε άλλο ένα βιβλιοπωλείο...
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε άλλο ένα βιβλιοπωλείο…

January 28, 2020

author:

Parenting.gr

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε άλλο ένα βιβλιοπωλείο…

Την αγάπη μου για τα βιβλία την κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Για να είμαι πιο συγκεκριμένη μεγάλωσα μαζί της βήμα βήμα. Εκείνος, αν και των θετικών επιστημών, αγαπούσε πολύ την ιστορία και τη λογοτεχνία.
Για την οικογένεια μου, η αγορά βιβλίων αποτελούσε μέρος των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών.
Θυμάμαι την παραμονή των Χριστουγέννων, φορούσαμε χοντρά μπουφάν και κατεβαίναμε στο κέντρο με το τρένο για να διαλέξουμε τα καινούργια μας βιβλία.
Πόση εντύπωση μου έκανε η στολισμένη και ολοφώτιστη βιτρίνα του Ελευθερουδάκη!
Θυμάμαι να κοιτάζω με δέος τις τεράστιες βιβλιοθήκες με τα χρωματιστά βιβλία και τους τόμους πάνω στα τραπέζια. Το παιδικό τμήμα το ήξερα απέξω αλλά πιο πολύ με γοήτευε να χαζεύω τους τίτλους των μυθιστορημάτων της αστυνομικής λογοτεχνίας. Χανόμουν στους διαδρόμους και στριμωχνόμουν για να δω όσα πιο πολλά μπορούσα.
Θυμάμαι τις ατελείωτες ουρές στο ταμείο και την καρτερική υπομονή των πελάτων. Υπήρχε μεταξύ μας κάτι σα συνωμοσία. Κοιταζόμασταν σα να δίναμε σιωπηλή υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούμε τις επόμενες γιορτές.
Κι όταν βγαίναμε έξω κρατούσε ο καθένας τη σακούλα του πιστεύοντας ότι η δική του επιλογή ήταν η καλύτερη.
shutterstock_116035345
Μετά πηγαίναμε για κάφε και αναψυκτικά και ο πατέρας μου έλεγε πάντα την ίδια ιστορία. Ο Ελευθερουδάκης ξεκίνησε τη σειρά «Επιστήμαι, Γράμματα, Τέχναι» και άλλαξε το πολιτιστικό τοπίο! Από εδώ πέρασαν ο Καββαδίας, ο Εμπειρίκος και ο Θεοτοκάς κι άλλοι πολλοί που τότε δεν τους ήξερα.

Μια χρονιά προδώσαμε τον Ελευθερουδάκη γιατί μας κέρδισαν οι εκδηλώσεις της Στοάς του Βιβλίου. Πόσο όμορφη ήταν στολισμένη, σαν κουκλόσπιτο! Στη μία πλευρά μια μπάντα έπαιζε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και στην άλλη το Θέατρο Τέχνης έκανε θεατρικά δρώμενα με τα παιδιά.

Οσο μεγαλώναμε χάναμε … επιλογές. Το δικό μου παιδί δεν πρόλαβε να δει ούτε τα Ελληνικά Γράμματα, ούτε την καρδιά της Εστίας να χτυπά στη Σόλωνος, ούτε τη Στοά να ανθίζει. Αντίθετα, είδε τη Στοά να αργοπεθαίνει σαν ασθενής με ανίατη ασθένεια και τον Ελευθερουδάκη να ανακοινώνει, μετά από 117 χρόνια, το λουκέτο στο τελευταίο του κατάστημα.

Προφανώς κάθε επιχείρηση που κλείνει σε αυτήν τη σκληρή εποχή που ζούμε είναι πληγή για όλους, αλλά όταν κλείνει ένα βιβλιοπωλείο πληγώνεται ο πολιτισμός μας και ο πολιτισμός των παιδιών μας.
Είναι σα να σκίζεις την καλύτερη σελίδα του παραμυθιού!

Γράφει η Νότα Μπούμπαλου,
μαμά του μικρού Γιώργου

Originally posted 2016-09-20 04:30:48.