Έχω καθυστέρηση … αλλά το τεστ βγαίνει αρνητικό!
Όταν καθυστερεί η περίοδος σου είναι λογικό να αγχώνεσαι. Ανάλογα με τις επιθυμίες σου, η καθυστέρηση σε φοβίζει ή σε ενθουσιάζει.
Δεν έχει σημασία αν έχεις μια μέρα ή μια εβδομάδα καθυστέρηση. Το γεγονός από μόνο του αποτελεί έναν τεράστιο παράγοντα στρες στην ήδη αγχωτική καθημερινότητά σου.
Σε βάζει σε σκέψεις και σε κάνει να αναρωτιέσαι “Γιατί η περίοδός μου αργεί; Μήπως είμαι έγκυος;” ή “Γιατί η περίοδός μου αργεί; Επιτέλους είμαι έγκυος;”
Εγκυμοσύνη
Η καθυστέρηση είναι ένα από τα πρώτα και βασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Για να επιβεβαιωθεί όμως η εγκυμοσύνη σου θα πρέπει να βγει θετικό το σχετικό τέστ καθώς και οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν είσαι υγιής και με τακτικές γενικά περιόδους, θα πρέπει να επαναλάβεις το τεστ εγκυμοσύνης μετά από λίγες ημέρες. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να το έκανες πολύ νωρίς.
Τι συμβαίνει όμως αν βγει αρνητικό το τεστ εγκυμοσύνης;
Τότε θα πρέπει να ανακαλύψεις ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν την καθυστέρησή της περιόδου σου.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, είναι τόσο ευαίσθητος όσο ένα λουλούδι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως π.χ. οι συνήθειες του τρόπου ζωής, τα φάρμακα, το άγχος, κλπ που επηρεάζουν τη χρονική στιγμή έναρξης του κύκλου.
Παρακάτω θα βρεις τις πιο γνωστές αιτίες καθυστέρησης της περιόδου όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει αρνητικό:
Θηλασμός
Στις νέες μητέρες που θηλάζουν, συχνά παρατηρείται αραίωση των περιόδων ή ολική απουσία. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προλακτίνης στο σώμα τους. Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που καθορίζει την παραγωγή μητρικού γάλακτος και παράλληλα καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Ορμονικές διαταραχές
Αν πάσχεις από ορμονικές ανισορροπίες, μπορεί επίσης να εμφανίσεις καθυστέρηση. Οι γυναίκες που εισέρχονται στην περιεμμηνόπαυση και οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συχνά βιώνουν ακανόνιστη ωορρηξία, αραιές περιόδους και απώλεια κάποιων έμμηνων ρύσεων.
Η νόσος του θυρεοειδούς
Γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριο θυρεοειδή) μπορεί να εμφανίσουν πιο συχνές αλλά όχι τακτικές περιόδους και γυναίκες με υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) μπορεί να εμφανίσουν πολύ συχνές περιόδους με μεγάλη αιμορραγία.
Το άγχος
Όταν το σώμα μας είναι ανήσυχο και σε συναισθηματική ένταση, μπορεί να παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Η κορτιζόλη παράγεται από την προγεστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πάχυνση του ενδομητρίου (επένδυση της μήτρας) μετά την ωορρηξία με σκοπό να την προετοιμάσει για την εμφύτευση του ωαρίου. Το άγχος, μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό της προγεστερόνης από τον κανονικό της ρόλο και να δημιουργήσει επιπλέον επίπεδα κορτιζόλης. Σαν αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας και αραιές περιόδους.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες
Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών μπορεί να διαταράξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ανάλογη ευθύνη έχουν και οι υπερβολές στην κατανάλωση καφεΐνης αλά και στην χρήση αλκοόλ.
Πρόβλημα στη μήτρα
Οι γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα, πολύποδες, κύστεις και ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάσουν ανωμαλίες στον κύκλο τους.
Τζετλακ

Όταν ταξιδεύεις σε διαφορετικές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι φυσικοί ρυθμοί του σώματος επηρεάζονται. Μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σου στα νέα δεδομένα μπορεί να αναστατωθεί και η περιόδος σου.
Φαρμακευτική αγωγή
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον θυροειδή, φάρμακα της χημειοθεραπείας και τα αντιψυχωσικά.
Έντονη σωματική άσκηση
Μια κοινή αιτία της καθυστέρησης στην περίοδο είναι η συνεχής και πολύ έντονη άσκηση. Οι υπερβολές με την γυμναστική, μπορεί να φορτίσουν το αναπαραγωγικό μας σύστημα και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση και σε προβλήματα γονιμότητας. Η μετριοπαθής άσκηση (30 λεπτά την ημέρα) είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έναν τακτικό κύκλο και για να παραμείνουμε υγιείς.
Originally posted 2015-02-24 04:22:34.