Έχουν τα μωρά τα ίδια συναισθήματα με εμάς;
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Έχουν τα μωρά τα ίδια συναισθήματα με εμάς;

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Έχουν τα μωρά τα ίδια συναισθήματα με εμάς;

shutterstock_337076732 - CopyΗ απάντηση είναι πως … μάλλον όχι! Τα μωράκια μας έχουν σπουδαία εκφραστικότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν οι αντιδράσεις τους θυμίζουν αυτές των μεγαλύτερων, ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο. Τι καταλαβαίνουμε όμως εμείς από τις κινήσεις τους και τι συμβαίνει τελικά; Ας μελετήσουμε μερικά παραδείγματα…

3 εβδομάδων και μας χαμογελάει; Τα νεογέννητα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κάποιες γλυκές αισθήσεις, όπως για παράδειγμα ένα απαλό μασαζάκι στην πλατούλα τους ή ένα γλυκό φιλάκι της μαμάς. Η αντίδρασή τους εκείνη τη χρονική στιγμή μπορεί να είναι ένα στιγμιαίο χαμογελάκι, από εκείνα που περιμένουμε πως και πώς να απαθανατίσουμε με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας. Όμως, μην μπερδεύεσαι, το μωρό δεν χαμογελάει πραγματικά σαν να χαίρεται. Το μόνο που κάνει είναι ουσιαστικά ένα μειδίαμα, σαν αντανακλαστική αντίδραση.Το μωρό είναι σε θέση να χαμογελάσει πραγματικά, με την έννοια της κοινωνικότητας, μετά την ολοκλήρωση των 6 εβδομάδων. Τότε ναι, θα σου χαμογελάσει και θα σκεφτείς «Το μωρό μου με αγαπάει!»

2 μηνών και κλαίει χωρίς σταματημό… Τι κακό του συμβαίνει; Είναι καθαρό, ταϊσμένο και με αλλαγμένη την πάνα του και όμως κλαίει ασταμάτητα. Αμέσως σκέφτεσαι ότι κάτι κακό του συμβαίνει! Μην αγχώνεσαι υπερβολικά και μην θεωρείς ότι η τόσο έντονη αντίδραση του μωρού είναι απόρροια μιας εξίσου έντονης αιτίας που επιδρά πάνω του. Ένα μωρό μπορεί να κλαίει ασταμάτητα για έναν ασήμαντο λόγο, όπως για παράδειγμα το έντονο φως, ή οι υπόκωφοι θόρυβοι που το αποσπούν!

6 μηνών και επαναλαμβάνει συνέχεια συλλαβές. Κάτι προσπαθεί να πει! Σε καμία περίπτωση! Οι σκόρπιες συλλαβές είναι κατά βάση ασκήσεις που δοκιμάζει με τις φωνητικές του χορδές. Ουσιαστικά παίζει με τους ήχους τους οποίους προσπαθεί να μιμηθεί, με τον ίδιο τρόπο που παίζει με τα παιχνίδια του. Το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων ξεκινά να αναπτύσσεται λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου έτους. Τότε, τα μωρά ξεκινούν να εκφράζονται και να επικοινωνούν συνειδητά με τη φωνή τους.

9 μηνών και πετάει το φαγητό στο πάτωμα. Μάλλον δεν του αρέσει! Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι το πιτσιρίκι είναι στα κέφια του και όχι ότι η μαγειρική σου πάσχει. Όχι, δεν σε κατακρίνει ήδη, δεν βγήκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι και άλλα τέτοια…Τα μωρά σε αυτή την ηλικία διακρίνονται από μια έντονη τάση να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους. Και η στοματική τους κοιλότητα είναι το απόλυτο εργαλείο. Μάλιστα, αρέσκονται να εκσφενδονίζουν πράγματα ή φαγητά με το στόμα τους, για να δουν τι θα γίνει μετά!

Διάβασε επίσης: Το πρώτο του γέλιο, ο πιο γλυκός μας ήχος!