Έφηβοι και internet το καλοκαίρι
ΕΦΗΒΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Έφηβοι και internet το καλοκαίρι

November 3, 2019

author:

Parenting.gr

Έφηβοι και internet το καλοκαίρι

Όταν τελειώνουν τα σχολεία πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με το τι θα κάνουν τα παιδιά τους για να γεμίσουν τον ελεύθερο πρωινό τους χρόνο. Ιδιαίτερα οι γονείς των εφήβων φοβούνται ότι όλη η ημέρα «θα χαθεί» μπροστά στον υπολογιστή και στο διαδίκτυο. Με σωστή και οριοθετημένη χρήση, το internet είναι εξαιρετικό και απαραίτητο εργαλείο και έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας όλων των ηλικιών.

Παρόλα αυτά, αν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ορθής χρήσης, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ηλικίες, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Η οικογένεια θα πρέπει να θέτει όρια και να τα τηρεί. Τα όρια όμως δε θα πρέπει να είναι παράλογα ή ιδιαίτερα αυστηρά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τροποποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Ειδικά οι έφηβοι θα πρέπει να νιώθουν ότι γίνεται αποδεκτή η άποψη τους και σεβαστή η προσωπικότητα τους.

Παρακάτω θα βρείτε σχετικούς κανόνες και συμβουλές, όπως παρουσιάστηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους της ένωσης Μαζί για το Παιδί.

shutterstock_258054077

Γονείς και παιδιά πρέπει να απασχολούνται μαζί στον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η μεταξύ τους σχέση και εξασφαλίζεται επίβλεψη και οριοθέτηση περιεχομένου.

Το επίπεδο κατανόησης, κριτικής ικανότητας και επεξεργασίας των πληροφοριών είναι ανάλογο με την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών.

Οι κανόνες χρήσης διαδικτύου θα πρέπει να ικανοποιούν το σύνολο των μελών της οικογένειας. Δεν αποτελεί αποκλειστικότητα κανενός.

Οι γονείς πρέπει να συζητούν και να εξηγούν στα παιδιά τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν στο διαδίκτυο.

Το παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί να μην είναι έτοιμα να διαπιστώσουν την αξιοπιστία μιας διαδικτυακής τοποθεσίας.

Οι γονείς θα πρέπει να ζητούν να «εγκρίνουν» δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες.

Προσοχή στις δημόσιες συνομιλίες ή στα δωμάτια συνομιλίας. Ιδανικά, στα πιο μικρά παιδιά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να είναι κοινή-οικογενειακή διεύθυνση.

Δημιουργία ενός λογαριασμού χρήστη για τα παιδιά, με περιορισμένα δικαιώματα χρήστη.

shutterstock_132860603
Ο υπολογιστής πρέπει να τοποθετείται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ σαλόνι). Με αυτόν τον τρόπο η χρήση του αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής της οικογένειας και δεν επιτρέπει στο παιδί την απομόνωση.

Χρήση φίλτρων για επιβλαβείς ιστοσελίδες και συμμετοχή στις επιλογές του εφήβου (προσοχή χωρίς παράλογες απαγορεύσεις).

Ενημέρωση των παιδιών για τα φαινόμενα «εθισμού» και παρενόχλησης στο διαδίκτυο.

Τέλος, εάν παρατηρηθούν συμπεριφορές εθισμού (τα όρια που τίθενται διεθνώς για screen time κατά την εφηβική ηλικία είναι 2-3 ώρες την ημέρα) θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε ειδικούς.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, σερφάρετε χωρίς φόβο αλλά με κανόνες και με την πρώτη ευκαιρία κλείστε τον υπολογιστή και περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας…

Originally posted 2016-07-11 04:30:45.