Έρευνα: Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να πάει πολλά χρόνια πίσω την καριέρα μιας υποψήφιας μαμάς
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Έρευνα: Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να πάει πολλά χρόνια πίσω την καριέρα μιας υποψήφιας μαμάς

November 23, 2021

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να πάει πολλά χρόνια πίσω την καριέρα μιας υποψήφιας μαμάς

Ειδικοί ανακάλυψαν μετά από έρευνα, πως μια γυναίκα που γίνεται μητέρα, μπορεί να οδηγηθεί σε χαμένες ευκαιρίες προαγωγής και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με το υπόλοιπο προσωπικό στον εργασιακό χώρο. Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα μητέρα δυσκολεύεται τόσο πολύ να προσαρμοστεί στις διαφορετικές προτεραιότητες, που αποφασίζει ακόμα και να παραιτηθεί.

Περίπου οι μισές από τις μητέρες που ρωτήθηκαν, ανέφεραν πως ο ερχομός του μωρού τους είχε έναν αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα τους, με το 42% των ίδιων να πιστεύουν πως θα βρίσκονταν σε πλεονεκτικότερη θέση εάν δεν είχαν κάνει παιδιά. Επίσης, από την ίδια έρευνα προέκυψε πως το 37%  των εργαζόμενων μαμάδων, πιστεύουν πως υπέστησαν διακρίσεις από τότε που απέκτησαν παιδί.

Αναλαμβάνοντας την έρευνα, η Easy Offices μελέτησε 1.000 διαφορετικές μητέρες με παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 13 ετών, και ανακάλυψε πως 4 στις 10 θα συμβούλευαν μια άλλη μητέρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την επιστροφή στη δουλειά της μετά από την άδεια μητρότητας.

Ειδικότερα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε: Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αυτή τη στιγμή θα αναρωτιούνται πως θα μπορούσε ο ερχομός ενός μωρού να επηρεάσει την καριέρα τους. Για αυτό το λόγο, ρωτήσαμε εκείνες τις μαμάδες που γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία, προκειμένου να μάθουμε τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ένα παιδί στη ζωή μιας μητέρας. Τα ευρήματα, επιβεβαιώνουν τόσο τη δυσκολία που παρουσιάζει η προσαρμογή στις νέες προτεραιότητες που έρχονται μαζί με ένα μωρό, όσο και τη δυσκολία επανένταξης στον εργασιακό χώρο.

3 στις 10 μητέρες είχαν βιώσει αρνητική συμπεριφορά από συναδέλφους τους, ακριβώς επειδή έπρεπε να ζητήσουν άδεια προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους.  Παραπάνω από το 25% των ίδιων, παραδέχτηκαν πως ένιωσαν εγκατάλειψη από τους συναδέλφους τους κατά την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας ενώ το 35% παρατήρησε αλλαγές στις επιχειρησιακές διαδικασίες, πχ μεταβολές στη δυναμική της εργασιακής ομάδας.

Παραπάνω από το ένα τρίτο των νέων μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα, πίστευε πως απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να αποκτήσουν ξανά την αυτοπεποίθηση που κατείχαν στον εργασιακό χώρο, πριν από την άδεια μητρότητας. Κατά μέσο όρο δήλωσαν πως χρειάζονται περισσότερο από 15 μήνες προκειμένου να ισορροπήσουν τη δουλειά με τη φροντίδα των παιδιών τους και να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία στον εργασιακό χώρο

Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη έρευνα από την OnePoll.com, η οποία υποδεικνύει πως το 25% εκ των συμμετεχόντων μαμάδων παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους καθώς δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να ισορροπήσουν την εργασία τους με τα νέα καθήκοντα που απαιτούσε η μητρότητα. Κατά μέσο όρο, οι μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν πως πήραν άδεια μητρότητας για 30 εβδομάδες (περίπου 7 μήνες), όσον αφορά το πιο πρόσφατο παιδί τους. Ωστόσο, 3 στις 10 φαίνεται πως δεν επέστρεψαν ποτέ στη δουλειά τους.

Οι μαμάδες που ρωτήθηκαν πιστεύουν επίσης, πως κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από το χώρο εργασίας, έχασαν τουλάχιστον δυο ευκαιρίες για προαγωγή.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Easy Offices συμπληρώνει: Η απλή αντίληψη πως ο ερχομός ενός μωρού είναι ικανός να αλλάξει τη ζωή μας, μπορεί να μην αποτελεί και ιδιαίτερη έκπληξη. Η συνειδητοποίηση ωστόσο του χρόνου του οποίου χρειάζεται προκειμένου να προσαρμοστούμε σε μια τέτοια πραγματικότητα είναι μια διαφορετική υπόθεση, και ειδικά για τον εργασιακό χώρο. Ο εργασιακός χώρος προχωρά πάντα με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, και είναι απόλυτα φυσικό για τις μαμάδες να βιώνουν την επιστροφή τους στους ρυθμούς στη δουλειά ως ένα σοκ για τον οργανισμό. Επίσης, με τους συναδέλφους τους να είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν την κατάστασή τους, οι μαμάδες πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη να επανορθώσουν για την απουσία τους.

Originally posted 2017-10-09 14:47:47.