Έρευνα: Η εμμηνόπαυση πριν τα 45 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Έρευνα: Η εμμηνόπαυση πριν τα 45 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά

February 8, 2019

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Η εμμηνόπαυση πριν τα 45 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά

Σύμφωνα με νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν από την ηλικία των 45 ετών, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, ο κίνδυνος μειώνεται για όσες έχουν εμμηνόπαυση μετά τα 50.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τάουλαντ Μούκα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “JAMA Cardiology”, αξιολόγησαν (μετά – ανάλυση) 32 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 310.300 γυναίκες και κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:

1)Οι γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 έως 54 ετών, έχουν μειωμένο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σχέση με τις γυναίκες που μπαίνουν πριν από τα 50.
2)Οι γυναίκες που εισέρχονται σε εμμηνόπαυση πριν τα 45, αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, κατά 20% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας, καθώς και κατά 12% για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία (με εξαίρεση τα εγκεφαλικά).

Όπως είπαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45, πρέπει να φροντίσουν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρό τους, καθώς και όποιους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στη Δύση είναι τα 51 έτη ενώ μία στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 10%) μπαίνει σε εμμηνόπαυση πριν τα 45. Εκτός από φυσικούς λόγους, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση ή άλλα ιατρικά αίτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Originally posted 2016-09-24 07:30:06.