Έρευνα: Για να σώσεις τον πλανήτη, μην κάνεις παιδιά. Έλεος!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Έρευνα: Για να σώσεις τον πλανήτη, μην κάνεις παιδιά. Έλεος!

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Έρευνα: Για να σώσεις τον πλανήτη, μην κάνεις παιδιά. Έλεος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα (Θέλεις να σώσεις τον πλανήτη; Μην κάνεις παιδιά), το περιοδικό Environmental Research Letters δημοσίευσε εχθές μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Lund, στην οποία προσδιορίζονται τέσσερις τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα αποτυπώματα άνθρακα. Ως πιο σημαντικό τρόπο, οι επιστήμονες ανέφεραν τα λίγα παιδιά! 

Ο τίτλος του άρθρου έμοιαζε προϊόν εντυπωσιασμού αλλά τελικά η πρόταση να μην κάνουμε παιδιά ήταν προϊόν έρευνας. Συγκεκριμένα, αποτελούσε συμπέρασμα που προέκυψε μετά από ανάλυση 39 επιστημονικών δημοσιεύσεων, μετρήσεις άνθρακα και κυβερνητικές εκθέσεις, που ερευνούν τις μεθόδους με τις οποίες οι μεμονωμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμα πιο συγκεκριμένα,  το δημοσίευμα ανέφερε ότι μια αμερικανική οικογένεια που επιλέγει να έχει ένα παιδί λιγότερο θα εκπέμπει τα ίδια επίπεδα άνθρακα με 684 εφήβους, που επιλέγουν να κάνουν ανακύκλωση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μήπως όμως να πείσουμε 684 εφήβους να κάνουν ανακύκλωση από το να στερήσουμε από ένα μωρό τη ζωή ή από μια οικογένεια την επέκτασή της; Μα είναι ποτέ δυνατόν να συζητάμε να σώσουμε τον πλανήτη από τα παιδιά; Αναρωτήθηκαν οι ερευνητές σε ποιον θα αφήσουμε αυτόν τον πλανήτη, που θα έχουμε τελικά σώσει; 

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι σε ένα κόσμο που κυριαρχούν τα μοναχοπαίδια, λέμε στους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν χρειάζονται αδέρφια και σε μια Ευρώπη που κατέχει σταθερά τα πρωτεία υπογεννητικότητας, δίνουμε συγχαρητήρια για την πρώτη θέση. Καθησυχάζουμε τους νέους ανθρώπους, που παλεύουν καθημερινά με την ανασφάλεια της δημιουργίας οικογένειας εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τους ότι καλά κάνουν και δεν το παίρνουν απόφαση. Γιατί εκτός των άλλων, τα παιδιά τους θα καταστρέψουν και τον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας είναι αδιανόητα και ενοχλητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Παρόλα αυτά, προκαλεί εντύπωση και θυμό το γεγονός ότι δεν δίνεται έμφαση στους άλλους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να “σώσουμε” τον πλανήτη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυτοί είναι: η επιλογή φυτοφαγικής διατροφής, η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών και ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου (ιδανικά η παύση της χρήσης του). Από όποια μεριά κι αν το κοιτάξει κάποιος, οι τρεις αυτοί τρόποι είναι λιγότεροι “τρομακτικοί”.   Τι προτιμούμε δηλαδή, ένα κόσμο χωρίς αυτοκίνητα ή ένα κόσμο με λιγότερα παιδιά; Το ερώτημα είναι ρητορικό και δεν τίθεται θέμα επιλογής.

Προφανώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε παιδιά, αλλά θα τα εκπαιδεύσουμε να σέβονται  τον πλανήτη στον οποίο κατοικούν. Θα τους μάθουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και προνόμιο όλων μας.  Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται και είναι στο χέρι μας να την διδάξουμε στους μικρότερους. Μαζί με τα παιδιά, θα εκπαιδευτούμε κι εμείς οι μεγάλοι, για να γίνουμε σωστό πρότυπο. Δεν θα κρεμόμαστε από τα αυτοκίνητα μας, αλλά θα περπατάμε και θα χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα παίρνουμε τα παιδιά από το χέρι και θα τους δείχνουμε την πόλη τους και τις ομορφιές της. Θα αλλάξουμε συνήθειες και θα αλλάξουμε τη ζωή μας.