Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά δεν φέρνουν την ευτυχία
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά δεν φέρνουν την ευτυχία

April 15, 2019

author:

Parenting.gr

Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά δεν φέρνουν την ευτυχία

Ο Andrew Clark, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Οικονομικών στο Παρίσι και ο καθηγητής Richard Layard, πραγματοποιήσαν μια έρευνα με δεδομένα από 4 διαφορετικές χώρες, όπου ανέλυσαν εάν και κυρίως πόσο τα παιδιά κάνουν  ευτυχισμένους τους γονείς τους.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία και Αμερική και τα στοιχεία που μελετήθηκαν αφορούσαν τις χρονικές περιόδους 4 χρόνια πριν κάνουν οι γονείς τα παιδιά και 4 χρόνια μετά τη γέννηση τους.

Το αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι η λάμψη και ο ενθουσιασμός του να γίνεται κάποιος γονιός διαρκεί μόλις 12 μήνες και μετά από αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Andrew Clark, ανέφερε στην παρουσίαση της έρευνας που έγινε σε συνέδριο στο ΛονδίνοΤα παιδιά είναι μια υπέροχη ιδέα και το να σκέφτεστε να τα κάνετε είναι επίσης μια υπέροχη ιδέα και το να τα κάνετε είναι μια καλή ιδέα αλλά κρατάει μόνο 12 μήνες. Μετά από αυτήν την περίοδο οι γονείς προσαρμόζονται πλήρως στην κατάσταση, χάνουν τον ενθουσιασμό τους και δεν βλέπουν καμία βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους.

Ενώ αντίθετα η μελέτη απέδειξε πως η παρουσία συντρόφου στη ζωή ενός ανθρώπου έχει διαχρονικά θετικά αποτελέσματα και φέρνει συναισθήματα χαράς και ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ο Andrew Clark σημείωσε, πως η έρευνα αφορούσε μικρή χρονική περίοδο από τη γέννηση των παιδιών και κρίνεται απαραίτητη περαιτέρω μελέτη των οικογενειών καθώς και  συμμετοχή ηλικιωμένων γονιών που χρειάζονται φροντίδα και νιώθουν ασφάλεια χάρη στα παιδιά τους.

Οι δυο καθηγητές στην προσπάθεια να εξηγήσουν τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, εξήγησαν ότι η σύγκριση ζευγαριών χωρίς παιδιά, με ζευγάρια που έχουν παιδιά, δεν θα είχε ουσία γιατί θα ήταν σαν να συγκρίνεις γούστα και προτιμήσεις ενώ ο στόχος ήταν να μετρηθεί το ποσοστό της ευτυχίας των ανθρώπων με παιδιά. Γι΄αυτό επέλεξαν να “συγκρίνουν” τους ίδιους ανθρώπους πριν και μετά τη γέννηση των παιδιών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς ήταν παραπάνω ευτυχισμένοι κάτα 0,25% σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, και αυτό μόνο για τα 2 πρώτα χρόνια. Μετά τα 2 χρόνια, το ποσοστό έπεφτε στο μηδέν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αφορούσαν μαμάδες και μπαμπάδες, με τις μητέρες να εμφανίζονται ίσως και περισσότερο απογοητευμένες από την εξέλιξη της ζωής τους λόγω της έντονης κούρασης και των αυξημένων ευθυνών τους.

 

Originally posted 2016-12-15 15:28:22.