Έπαινος: ο σωστός τρόπος να εκφράσεις την υπέρηφάνειά σου προς ένα παιδί
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Έπαινος: ο σωστός τρόπος να εκφράσεις την υπέρηφάνειά σου προς ένα παιδί

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Έπαινος: ο σωστός τρόπος να εκφράσεις την υπέρηφάνειά σου προς ένα παιδί

Η αυθόρμητη αντίδραση όταν το παιδί σου καταφέρνει κάτι καλά είναι να του εκφράσεις την υπερηφάνειά σου. Συνήθως, μάλιστα, το κάνεις με υπερβολικό τρόπο ακόμα και αν το «κατόρθωμα» του παιδιού σου δεν ήταν και κάτι το τόσο σπουδαίο. Οπωσδήποτε πρέπει να ενθαρρύνεις και να επιβραβεύεις το παιδί σου γιατί κάπως έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του. Όμως υπάρχουν τρόποι για να το κάνεις σωστά. Τρόποι που θα βοηθήσουν το παιδί σου να γίνεται όλο και καλύτερο.

1. Έπαινος για την προσπάθεια
Περισσότερο από το αποτέλεσμα πρέπει να επαινείς το παιδί σου για την προσπάθειά του. Μην αναφερθείς μόνο στην πρωτιά του σε έναν διαγωνισμό για παράδειγμα. Μίλα του για την προσπάθεια που ανταμείφθηκε με αυτήν την πρωτιά.

2. Μην παραλείψεις τα εμπόδια που κατάφερε να προσπεράσει
Πες του πως είσαι υπερήφανη για τα εμπόδια που κατάφερε να προσπεράσει προκειμένου να φτάσει στον τελικό του στόχο και πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ανάφερε ένα ένα αυτά τα εμπόδια για να καταλάβει ότι δεν μιλάς με γενικότητες αλλά γνωρίζεις πολύ καλά αυτή τη διαδρομή του.

3. Εμπιστοσύνη στις ικανότητές του
Θα πρέπει να εκφράσεις την εμπιστοσύνη σου στις ικανότητές του και όχι μόνο την υπερηφάνειά σου. Οι εκφράσεις αυτές που θα του δείξουν πόσο εκτιμάς την προσπάθειά του και πόσο εμπιστεύεσαι τις ικανότητές του, θα ενεργοποιήσουν άλλα πράγματα πολύ πιο σημαντικά μέσα του.

4. Μην το παρακάνεις
Είναι σημαντικό να του λες «μπράβο» και γενικότερα να το επαινείς. Ωστόσο όταν εκφράζεις την υπερηφάνειά σου, θα πρέπει να το κάνεις με μέτρο. Θα πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει την ιδιαιτερότητα τέτοιων ξεχωριστών στιγμών. Ο έπαινος δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση γιατί στο τέλος δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει τι πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα και τι όχι.

5. Μην κάνεις αναφορές σε άλλους
Όταν επαινείς το παιδί σου μην κάνεις αναφορές σε άλλα παιδιά και προσπάθησε να αποφεύγεις τις συγκρίσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να του πεις «Συγχαρητήρια! Είμαι υπερήφανη για εσένα. Μακάρι ο Πέτρος, η Μαρία και τα άλλα παιδιά να ήταν σαν εσένα»… Καταλαβαίνεις το λάθος μιας τέτοιας διατύπωσης τόσο για το δικό σου παιδί όσο και για τα άλλα, ε;

6. Ενθάρρυνέ το να αναγνωρίσει και την συνεισφορά των άλλων
Όταν καταφέρνει κάτι σημαντικό θα πρέπει να το ενθαρρύνεις να αναγνωρίζει και τη συνεισφορά όσων το βοήθησαν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ευχαριστήσει τη δασκάλα του ή τον προπονητή του. Είναι σημαντικό τα παιδιά από νωρίς να μπορούν να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν όλα όσα τους προσφέρουν οι άλλοι προκειμένου να φτάσουν τους στόχους τους.