Ένα φιλικό στον ύπνο παιδικό δωμάτιο
ΠΑΙΔΙ

Ένα φιλικό στον ύπνο παιδικό δωμάτιο

December 30, 2021

author:

Parenting.gr

Ένα φιλικό στον ύπνο παιδικό δωμάτιο

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους μεγάλους, κάπως έτσι και ένα παιδί για να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα για να κοιμηθεί χρειάζεται να βρεθεί σε ένα δωμάτιο με τις σωστές συνθήκες. Και αυτές δεν σχετίζονται φυσικά με τη διακόσμηση ή το πόσο ωραίο είναι ένα δωμάτιο.

Ας δούμε παρακάτω πώς πρέπει να οι συνθήκες σε ένα παιδικό δωμάτιο, ώστε το παιδί να μπορεί να νιώσει άνετα για να κοιμηθεί.

Η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία σε ένα παιδικό δωμάτιο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα πρέπει να κυμαίνεται στους 21-22 βαθμούς Κελσίου. Όχι περισσότερο γιατί το παιδί θα ιδρώνει και θα ξυπνάει από αυτό. Όχι λιγότερο γιατί δεν θέλουμε ένα παιδί που κρυώνει και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Ένας άλλος παράγοντας που αγνοούμε συχνά, αλλά σχετίζεται με τη θερμοκρασία, είναι η υγρασία στο δωμάτιο. Ένα υπνοδωμάτιο με υγρασία, οσμές, δεν είναι ένας καλός χώρος για τον ύπνο του παιδιού. Γι’ αυτό αερίζουμε καλά το δωμάτιο όταν το παιδί λείπει και ελέγχουμε το επίπεδο της υγρασίας σε αυτό. Αν είναι αρκετά υψηλό, ίσως πρέπει να ενεργοποιήσουμε έναν αφυγραντήρα πριν πάει για ύπνο το παιδί. Όχι κατά τη διάρκεια που το παιδί κοιμάται, γιατί δεν θέλουμε να ενοχλείται από τον θόρυβο αφενός, αφετέρου δεν θέλουμε ένα πολύ ξηρό περιβάλλον για τον ύπνο του.

Ο φωτισμός

Εξίσου σημαντικός με την θερμοκρασία είναι ο φωτισμός του δωματίου. Καθόλου φως μπορεί να αγχώνει και να τρομάζει το παιδί. Ποιο μικρό παιδί άλλωστε μπαίνει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο; Περισσότερο φως πάλι μπορεί να αναστατώνει το παιδί, να το ξεσηκώνει και να μην το αφήνει να κοιμηθεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα απαλό φωτάκι νυκτός τοποθετημένο σε μια γωνιά του δωματίου που να μην είναι ακριβώς κοντά στο κρεβάτι του παιδιού.

Τα καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα

Τα καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα είναι πολύ σημαντικά για τον σωστό ύπνο. Τσαλακωμένα, ιδρωμένα και με οσμές σκεπάσματα είναι ό,τι χειρότερο για να χαλαρώσει κανείς. Το τακτικό άλλαγμα των σεντονιών αλλά και το σωστό στρώσιμο του κρεβατιού είναι πολύ σημαντικά για τον καλό ύπνο ενός παιδιού. Δεν θέλουμε ένα παιδί που παλεύει με το σεντόνι και το πάπλωμα μέσα στη νύχτα, προκειμένου να τα φέρει στη σωστή τους θέση…

 

Originally posted 2017-10-31 09:07:40.