Ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό στην ανάπτυξη του παιδιού
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό στην ανάπτυξη του παιδιού

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό στην ανάπτυξη του παιδιού

Όλοι μας έχουμε ακούσει πως η έντονη κατανάλωση αυγού έχει κατηγορηθεί για ανεβασμένη χοληστερίνη. Φαίνεται όμως για τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως Τα μικρά παιδιά που τρώνε ένα αυγό κάθε μέρα, αναπτύσσονται περισσότερο σε σχέση με όσα δεν τρώνε καθόλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Saint Lewis των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Εκουαδόρ.
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει 160 παιδιά ηλικίας έξι έως εννέα μηνών σε δύο ομάδες των 80 ατόμων: η μία έτρωγε ένα αυγό τη μέρα επί έξι μήνες (μελάτο, βραστό ή σε άλλη μορφή), ενώ η άλλη δεν έτρωγε καθόλου αυγά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Λόρα Ιανότι και οι συνεργάτες της, τα παιδιά που έτρωγαν αυγά, ήταν ψηλότερα και είχαν μεγαλύτερο βάρος – Η πιθανότητα το παιδί να έχει καθυστερημένη ανάπτυξη και να είναι λιποβαρές, ήταν μειωμένη κατά 47% και 74% αντίστοιχα

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν αυγά, ήταν ψηλότερα και είχαν μεγαλύτερο βάρος. Η πιθανότητα το παιδί να έχει καθυστερημένη ανάπτυξη και να είναι λιποβαρές, ήταν μειωμένη κατά 47% και 74% αντίστοιχα.

Τα αυγά συνήθως είναι φθηνά και εύκολο να βρεθούν. Αποτελούν επίσης καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην μειωμένη ανάπτυξη που εμφανίζουν πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Ιανότι, η οποία είναι ειδικός σε θέματα παιδικής διατροφής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά δεν υπήρξαν τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών έχουν ύψος μικρότερο από το κανονικό για την ηλικία τους. Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι κρίσιμα για το κατοπινό ύψος του. Αν το παιδί έχει εξ αρχής καθυστερημένη ανάπτυξη, αυτή είναι συνήθως μη αναστρέψιμη αργότερα.