Ένας σύντομος οδηγός αγοράς για τα αλεξανδρινά
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Ένας σύντομος οδηγός αγοράς για τα αλεξανδρινά

December 11, 2021

author:

Parenting.gr

Ένας σύντομος οδηγός αγοράς για τα αλεξανδρινά

Τους τελευταίους μήνες του έτους το αλεξανδρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τόσο για όμορφες γιορτινές διακοσμήσεις, όσο και σαν ένα ιδιαίτερο δώρο. Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το αλεξανδρινό σας θα διατηρήσει την ομορφιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες όταν τα αγοράσετε. Τα αλεξανδρινά καλής ποιότητας, τα οποία έχουν φροντίσει επαρκώς στο κατάστημα πώλησης συνήθως αποτελούν καλύτερη επιλογή για να μπορέσετε να τα χαρείτε για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 Πλούσιο φύλλωμα και νέα μπουμπούκια

Για να εκτιμήσετε την ποιότητα ενός αλεξανδρινού, πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τα φύλλα και τα λουλούδια του πριν τα αγοράσετε. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα φρέσκα φυτά, που έχουν λάβει σωστή φροντίδα, από τα φρέσκα άνθη τους και το πλούσιο, ομοιόμορφο φύλλωμα, που δεν έχει εμφανείς φθορές, δεν έχει χάσει το χρώμα του ή παραμορφωθεί. Με ένα απλό χτύπημα θα διαπιστώσετε την κατάσταση του φυτού σας. Αν χτυπήσετε ελαφρά τις άκρες της γλάστρας και θα φύλλα του αλεξανδρινού πέσουν, τότε καλύτερα να μην το αγοράσετε. Άλλο ένα σημείο να προσέξετε είναι τα μικρά και διακριτικά μπουμπούκια του, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κέντρο των χρωματιστών φύλλων και έχουν μόνο μερικά χιλιοστά διάμετρο. Τα μπουμπούκια είναι μια καλή ένδειξη της κατάστασης ενός φυτού. Τα πράσινο-κίτρινα στρογγυλεμένα μπουμπούκια δηλώνουν ότι το φυτό είναι φρέσκο και πιθανό να διατηρήσει την ομορφιά του για ακόμη μερικές εβδομάδες. Αν όμως είναι καλυμμένα με κίτρινη γύρη, τότε το αλεξανδρινό βρίσκεται έχει στη φάση της παρακμής του και σύντομα τα ωραία φύλλα του θα πέσουν.

Ένα προστατευμένο σημείο και ελαφρά νωπό έδαφος

Μην αγοράζετε αλεξανδρινά που έχουν εκτεθεί σε ρεύμα αέρα ή βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτά τα αξιαγάπητα φυτά δεν αρέσκονται καθόλου σε ρεύματα ή θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου. Οι συνέπειες αυτής της έκθεσης γίνονται ορατές μετά από μερικές ημέρες, όταν το φυτό ξαφνικά ρίχνει τα φύλλα του. Αν συμβεί αυτό, οι ελπίδες να επανέλθει το φυτό στην αρχική του κατάσταση είναι λίγες και ίσως θα ήταν καλύτερο να πάρετε ένα καινούργιο. Εξίσου καθοριστικό με την επιλογή σωστού σημείου είναι και το σωστό πότισμα. Δεν πρέπει να ποτίζετε υπερβολικά τα αλεξανδρινά, αλλά ούτε και να τα αφήνετε να ξεραίνονται. Για να διαπιστώσετε εάν το αλεξανδρινό έχει ποτιστεί σωστά, απλά τοποθετήστε το δάχτυλό σας στη γλάστρα. Αν το χώμα είναι ελαφρώς υγρό και δεν υπάρχει πλεονάζον νερό μέσα στη γλάστρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το αγοράσετε. Αλλά για να είστε πραγματικά βέβαιοι, μπορείτε να σηκώσετε διακριτικά τη γλάστρα και να ελέγξετε αν οι ρίζες του είναι λευκές.

Καλό τύλιγμα για τη μεταφορά στο σπίτι

Για να βεβαιωθείτε ότι το αλεξανδρινό που επιλέξατε θα φτάσει στο σπίτι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να το τυλίξετε πολύ καλά πριν το βγάλετε στον κρύο αέρα και να το μεταφέρετε σπίτι το συντομότερο δυνατόν από την αγορά του. Ακόμη και η ελάχιστη έκθεση του φυτού στο κρύο μπορεί να του προκαλέσει μόνιμη ζημιά. Επίσης, προσέξτε αρκετά το τύλιγμα και τη μεταφορά, για να μην προκληθούν φθορές στα φύλλα και τα κλαδιά του. Οποιαδήποτε φθορά θα εξασθενήσει το φυτό. Με την ευκαιρία: Τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία έχουν πληθώρα φρέσκων και όμορφων αλεξανδρινών τα Χριστούγεννα. Έτσι, αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε το δικό σας λόγω φθοράς, μπορείτε να το κάνετε γρήγορα και εύκολα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Αλεξανδρινά, δείτε εδώ.

Originally posted 2017-10-20 12:09:37.