Έγκαυμα από τον ήλιο στα παιδιά και η αντιμετώπισή του
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Έγκαυμα από τον ήλιο στα παιδιά και η αντιμετώπισή του

May 5, 2017

author:

Parenting.gr

Έγκαυμα από τον ήλιο στα παιδιά και η αντιμετώπισή του

Σύμφωνα με τους δερματολόγους από το Μάιο και μετά, τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τον ήλιο κι εμείς οι γονείς να μην αμελούμε να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες προστασίας από τον ήλιο (Δες εδώ: Παιδιά και προστασία από τον ήλιο ). Η αθροιστική επίδραση του ήλιου στο δέρμα είναι παράγοντας κινδύνου για πιθανή ανάπτυξη μελανώματος στην ενήλικη ζωή. Παρόλο που η εμφάνιση μελανώματος στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σπάνια, θα πρέπει να επενδύουμε στην πρόληψη και στην καλλιέργεια σωστών συνηθειών και συμπεριφοράς του παιδιού όταν εκτίθεται στον ήλιο. Φανταστείτε ότι με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια “φανταστική ασπίδα” προστασίας γύρω του, η οποία θα το ακολουθεί και θα το θωρακίζει πάντοτε.

Ευτυχώς, στην εποχή μας είναι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να «καεί» σε επικίνδυνο βαθμό ένα παιδί από τον ήλιο λόγω της σωστής ενημέρωσης του κοινού για τις σοβαρές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Η υπερπροστασία των παιδιών από τους γονείς και η χρήση σωστών αντηλιακών προϊόντων έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα περιστατικά.

Παρόλα αυτά, το άγγιγμα του ήλιου στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πιο “έντονο” ή “επιθετικό” από ότι φανταζόμαστε, γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός. Γιατί όσο πιο έγκαιρα φροντίσουμε ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα, τόσο πιο γρήγορα θα απαλύνουμε τον πόνο του παιδιού και θα το προστατεύσουμε.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που “παλεύει” με ένα (ήπιο) έγκαυμα από τον ήλιο:

Απομακρύνετέ το αμέσως από τον ήλιο και βρείτε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να καθίσετε. Εκτός του ότι θα επιδεινωθεί το έγκαυμα αν το παιδί εκτεθεί περισσότερη ώρα στον ήλιο, κινδυνεύει να εμφανίσει και συμπτώματα ηλίασης.

Δώστε του αμέσως να πιει νερό και φροντίστε να ενυδατώνεται συνέχεια. Ο ήλιος προκαλεί αφυδάτωση κι οι ανάγκες του παιδιού τώρα είναι ακόμα αυξημένες.

Κάντε το παιδί δροσερά  (όχι κρύα) μπανάκια αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να τρίψετε τα κόκκινα (ή σκασμένα) σημεία στο δέρμα του. Επιλέξτε μαλακές πετσέτες και σκουπίστε “ταμποναριστά” χωρίς να τρίψετε κανένα σημείο.

Εφαρμόστε στα σημεία μια κρέμα με βάση την αλόε βέρα (Δείτε εδώ:  Φροντίστε το δέρμα σας με αλόη) ή επισκεφτείτε ένα φαρμακείο και ζητήστε ένα σχετικό προϊόν, κατάλληλο για παιδιά. Την ίδια κρέμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και όταν ξεκινήσει το ξεφλούδισμα (το οποίο είναι αναπόφευκτο) γιατί απαλύνει τη φαγούρα (η οποία επίσης είναι αναπόφευκτη).

Αποφύγετε να φοράτε εφαρμοστά, στενά, νάιλον ή ρούχα από συνθετικά υφάσματα γενικώς, τα οποία επιδεινώνουν τον πόνο εξαιτίας της τριβής, ειδικά αν στην επιδερμίδα σας έχουν εμφανιστεί φουσκάλες. Τα βαμβακερά είναι ο καλύτερος φίλος της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας ή με έναν δερματολόγο. Εάν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και το παιδί έχει έντονους πόνους, πιθανώς να σας χορηγήσει ανακουφιστική αγωγή. Αλλά ακόμα κι αν η περίπτωση δεν είναι τόσο σοβαρή, ο γιατρός σας πρέπει να είναι ενήμερος. Το έγκαυμα από τον ήλιο και γενικότερα η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα του παιδιού.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι το σημαντικότερο από όλα είναι να προλάβουμε το έγκαυμα και να προστατεύουμε τα παιδιά καθημερινά από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες.