Άτυπος "πόλεμος" για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία
LIFESTYLE ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Άτυπος “πόλεμος” για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Άτυπος “πόλεμος” για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία

Άτυπος “πόλεμος” ξέσπασε χθες ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την υποτιθέμενη κατακόρυφη αύξηση των εγγραφών μαθητών γυμνασίου στα ιδιωτικά σχολεία. Όλα ξεκίνησαν κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε ο υπεύθυνος Παιδείας της Νέας Δημοκρατία, Μάξιμος Χαρακόπουλος, βάσει της οποίας τη φετινή χρονιά αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά γυμνάσια κατά 55% σε σχέση με πέρυσι. Από 5.912 μαθητές που φοιτούσαν το 2015-2016 ο αριθμός σκαρφάλωσε στις 9.189 εφέτος. Η αύξηση αυτή είναι εξίσου μοιρασμένη σε όλες τις τάξεις, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς προχωρούν σε μεταγραφή των παιδιών τους έχοντας αποκτήσει ιδία εικόνα της σημερινής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.

Η εκτίναξη των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία, την ώρα που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται, καθρεφτίζει την απαξίωση που επέφεραν οι αποφάσεις της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι πιο κραυγαλέα αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2016 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε, δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας ότι η… αλλεργική στην αριστεία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού διάλυσε τον θεσμό των προτύπων σχολείων, υποβάθμισε τα ολοήμερα σχολεία, μείωσε τις ώρες διδασκαλίας και επιχείρησε με αλχημείες να καλύψει τα κενά, ενώ ανά μήνα αλλάζει τις προϋποθέσεις προαγωγής των μαθητών, κατάφερε σε λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησης να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, παρά την άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή καταιγίδα των τελευταίων μηνών. Επιτέλους, τι άλλο χρειάζεται η κυβέρνηση για να αντιληφθεί το αδιέξοδο των επιλογών της, των εμμονών της και της πολιτικής της ήσσονος προσπάθειας που με ζήλο ασκεί; έτσι κατέληγε η αρχική του δήλωση.

shutterstock_246298159

Η επίσημη διάψευση από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ
Την εν λόγω διαπίστωση και μετά το σάλο που ξέσπασε έσπευσε να διαψεύσει με επίσημα στοιχεία το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, το οποίο ως ο τεχνολογικός πυλώνας του Υπουργείου Παιδείας και μέσω του γραφείου myschool (που λειτουργεί στην κεντρική του υπηρεσία), παρέχει στατιστικά στοιχεία σε θεσμικούς φορείς χωρίς να κάνει διοικητική, εκπαιδευτική ή άλλου τύπου ερμηνεία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ισχύουν τα εξής: “Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά γυμνάσια για το 2015-16 τα στοιχεία μαθητικού δυναμικού δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρη επειδή κατά την περσινή σχολική χρονιά η καταχώριση δεδομένων από ιδιωτικά σχολεία στο σύστημα myschool ήταν προαιρετική (μόνο 49 μονάδες είχαν εισάγει στοιχεία) ενώ φέτος κατέστη υποχρεωτική με την υπ` Αριθ. Φ8/145/97610/Δ2/14-06-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή δεδομένων (μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί στοιχεία από 123 σχολικές μονάδες). Τα στοιχεία αυτά με το πλήθος των σχολείων και των μαθητών αλλάζουν καθημερινά και καταγράφονται στις σχετικές αναφορές του συστήματος myschool.Ο αριθμός που θα κριθεί ως τελικά αξιόπιστος θα είναι αυτός που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογικής περιόδου για το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή, το τέλος του Α’ Τετραμήνου 2016-17.”

Η παραδοχή του λάθους από τον κ. Χαρακόπουλο
Λίγο αργότερα επανόρθωσε με επίσημη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνοντας ότι μετά από έρευνα που έγινε σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά που είχε στηριχθεί στην πρώτη του ανακοίνωση δεν είναι πλήρη και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής: «Τo Δελτίο Τύπου της 31/10/2016 στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα MySchool, το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.Όμως, μετά από έρευνα που έγινε σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Αναμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίσει και να δώσει την τελική εικόνα των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το υπουργείο Παιδείας, στην οποία αναφέρει ότι ο κ. Χαρακόπουλος, στο γνωστό ρόλο ατζέντη συμφερόντων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χρησιμοποίησε λάθος στοιχεία σχετικά με την υποτιθέμενη αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά Γυμνάσια φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά και νόμιζε ότι βρήκε την κατάλληλη αφορμή να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, που η παράταξή του «αγαπάει να μισεί» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όταν κατάλαβε την γκάφα του και ότι έπεσε θύμα κακού πληροφοριοδότη προέβη σε διορθωτική αυτοδιάψευση. Kάλλιο αργά παρά ποτέ αρκεί πέρα από το ρόλο να κατεβάσει και το έργο.

Πηγή:infokids