Άνοιξε παράθυρο στον κόσμο!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Άνοιξε παράθυρο στον κόσμο!

June 9, 2019

author:

Parenting.gr

Άνοιξε παράθυρο στον κόσμο!

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Πώς όμως θα το βοηθήσεις να γνωρίσει και να ενσωματώσει τις διάφορες κουλτούρες του πλανήτη, από την Ελλάδα έως τη Βοστόνη ή τη Σαγκάη; Τα ταξίδια είναι σίγουρα ή απάντηση, όμως πιθανότατα δεν αποτελούν τον τρόπο ζωής που ταιριάζει στην τσέπη σου. Εναλλακτικά, δημιούργησε διασκεδαστικές συνθήκες και ευκαιρίες για μάθηση, διασκέδαση, εξερεύνηση και ανάπτυξη. Να 6 τρόποι για να ξεκινήσεις:

1. “Δείτε” τον Κόσμο
Κρέμασε έναν παγκόσμιο χάρτη σε πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού, έτσι ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις χώρες και τις πρωτεύουσες, με τις τοποθεσίες, τις κουλτούρες και τις γλώσσες. Τοποθέτησε μια υδρόγειο σφαίρα σε σημείο που να φτάνουν και να είσαι σίγουρη ότι καθώς θα την γυρνούν θα φαντάζονται μακρινές και ξένες πολιτείες. Σκέψου διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα που σχετίζονται με το εξωτερικό. Κάποια από αυτά μπορεί να συνοδεύονται από μια ιστορία, όπως ένα υφαντό χαλί, κατασκευασμένο από γυναίκες που αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Διάλεξε βιβλία με σπίτια, κήπους, συνταγές ή αθλήματα από μακρινά μέρη. Αν έχεις στο σπίτι ξένα χαρτονομίσματα, γραμματόσημα ή τηλεκάρτες, μπορείς να φτιάξεις μια συλλογή και να τα παροτρύνεις να τη συνεχίσουν οι ίδιοι στο μέλλον.

2. Συζητήστε
Τα διεθνή ειδησεογραφικά δελτία είναι γεμάτα από θέματα. Βέβαια, μπορείς αρχικά να βρεις πιο οικείους τρόπους για να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Ίσως να υπάρχει κάποιο κοντινό πρόσωπο που σχετίζεται με κάποια ξένη χώρα, ή να προκύψανε πρόσφατα καινούριοι συμμαθητές στην τάξη με καταγωγή από το εξωτερικό. Τσέκαρε τα ταμπελάκια στα ρούχα. Πού κατασκευάζονται; Βρες τις περιοχές στο χάρτη και μίλησε τους για τους ανθρώπους που τις κατοικούν και τις οικονομίες των χωρών αυτών. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι ειδικός. Απλά και μόνο το ενδιαφέρον που θα δείξεις, τους δίνει την αίσθηση ότι σε απασχολεί το ευρύτερο πολιτισμικά περιβάλλον.

3. Άσε τη μουσική να στείλει το μήνυμα
Δεν χρειάζεται να γίνει επιτηδευμένα. Απλά τοποθέτησε το στις μουσικές επιλογές της οικογένειας. Χορέψτε με ξένη μουσική, ακούστε την στο αυτοκίνητο, ή πριν τον βραδινό ύπνο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν στίχους σε ξένες γλώσσες και θα εξοικειωθούν με τη σωστή προφορά.

4. Οργάνωσε βραδιές προβολής ταινιών
Διάλεξε μια οικογενειακή ξένη ταινία, ειδικά από αυτές που κεντρίζουν το παιδικό ενδιαφέρον. Πού θα ταξιδέψετε απόψε, στην Κορέα, στη Δανία ή στην Ινδία; Παράλληλα, μπορείς να ετοιμάσεις και τα αντίστοιχα σνακ με προέλευση από τη χώρα που μελετάτε απόψε!

5. Φέρε τους σε επαφή με αντικείμενα
Καλλιτεχνήματα και χειροτεχνίες από ξένους λαούς, μπορούν να αποτελέσουν φανταστικά δώρα. Δοκίμασε να προμηθευτείς δώρα για το δάσκαλο, ένα παιδικό πάρτι ή τη γιαγιά, από ένα οικονομικό κατάστημα της περιοχής σου, ή από το ίντερνετ. Τα παιδιά θα εντοπίσουν μηνύματα και αξίες στα αντικείμενα, που θα τα κάνουν να ενωθούν με τον κόσμο παραέξω.

6. Επένδυσε στη γλωσσομάθεια
Ενημερώσου για τις γλώσσες που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο. Αν μπορείς υποστήριξε οικονομικά την εκμάθηση και μιας δεύτερης ξένης γλώσσας εκτός από τα Αγγλικά. Στο σπίτι, δοκίμαστε ιντερνετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και παίξτε μαζί εξασκώντας τις γνώσεις του στις ξένες γλώσσες.Αν γνωρίζεις κάποιον φίλο που μιλάει κάποια ασυνήθιστη ξένη γλώσσα, φέρε το παιδί σε επαφή μαζί του. Ακόμη και με ερασιτεχνικό τρόπο, η επαφή με τη γλώσσα θα του κάνει καλό.

Originally posted 2014-07-02 10:11:20.