Όταν ένα παιδί ρωτάει απανωτά ‘γιατί,’ δε θέλει απαραίτητα να μάθει την απάντηση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ανάγνωση σε 1′

Αυτή η γλυκιά συνήθεια των μικρών μας μπορεί μετά από κάποια ώρα να γίνει αρκετά ενοχλητική.

Η τάση των μικρών παιδιών να ρωτάνε συνεχόμενα ‘γιατί’ συνήθως εμπίπτει στην αδικαιολόγητη προσέλκηση προσοχής.

Θα πρέπει πάντα να είμαστε κάπως ύποπτοι όταν ένα παιδί μάς ρωτάει απανωτά ‘γιατί’. Πόσες από τις φορές που μάς ρωτάει χρειάζεται πραγματικά να μάθει πληροφορίες; Υποτιμούμε τα παιδιά μας. Αμέτρητες φορές τα παιδιά μπορεί να ρωτούν ‘γιατί’ ενώ ήδη γνωρίζουν την απάντηση.

Το παιδί προκειμένου να τραβήξει και να κρατήσει την προσοχή των γονιών του καταφεύγει συχνά σε αυτή την τακτική. Τί όμως μαρτυρά το προσωπάκι του; Μοιάζει να ενδιαφέρεται πραγματικά για την απάντηση; Η ερώτησή του δείχνει ότι με κάποιον τρόπο έχει επεξεργαστεί την προηγούμενη απάντηση που του δώσαμε; Δώστε προσοχή. Το πιθανότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές ένα συνεχές ‘γιατί’ είναι άτοπο.

Το παιδί σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι ρωτάει για να τραβήξει την προσοχή. Νιώθει την ανάγκη των γονιών να το “διδάξουν” και την εκμεταλλεύεται για να τραβήξει την προσοχή τους, όχι για να μάθει!

Αν οι ερωτήσεις του δεν έχουν λογική συνέχεια, αν το παιδί επαναλαμβάνεται συνεχώς, και αν ρωτάει κάτι καινούριο πριν καν του απαντήσουμε στο προηγούμενο, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πέσει στην παγίδα του.

Μπορούμε να του χαμογελάσουμε και να του πούμε: ‘μου αρέσει να παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνω κάτι άλλο.‘ Ακόμα και ένα απλό χαμόγελο και η σιωπή μας στο επόμενο ‘γιατί,’ μπορεί να αρκούν.

Στα παιδιά δεν αρέσει να τα πιάνουμε στα ‘πράσα.’ Μην εκπλαγείτε αν το παιδί παρουσιάσει εμφανή αθωότητα στο βλέμμα του, περιφρόνηση, ή διπλασιάσει τις προσπάθειές του να σάς τραβήξει ξανά την προσοχή. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε αν είναι εφικτό να αποχωρήσετε ήρεμα από το δωμάτιο.

Περισσότερα άρθρα