Τυρόπιτα Σκοπέλου

Greek-pieΟι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορούν να θεωρηθούν ένα πρώιμο ταχυφαγείο, αφού μπορούν να φαγωθούν γρήγορα και στο πόδι. Η λογική τους είναι ότι φτιάχνονται με υλικά που υπάρχουν εύκαιρα σε όλα τα ελληνικά σπίτια και είναι ένα ευέλικτο γεύμα, που μπορεί να κουβαλήσει κανείς μαζί του εκτός σπιτιού, που μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου και που τρώγεται εύκολα χωρίς πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Σήμερα, οι πίτες παίζουν ακόμα κυρίαρχο ρόλο στη Ελληνική διατροφή αφού αποτελούν λύση για κολατσιό, αλλά και για τσιμπολόγημα κάθε ώρα της ημέρας. Σήμερα, σας προτείνουμε την ξεχωριστή συνταγή για τυρόπιτα από την Σκόπελο, η οποία είναι φημισμένη -και όχι άδικα- σε όλη την Ελλάδα:

Υλικά
Για το φύλλο

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
2 αβγά
6 κ.σ. λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
αλάτι
νερό
Για τη γέμιση
400 γραμμάρια τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί
100 γραμμάρια ανθότυρο
1 αβγό χτυπημένο

Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε να καθίσει για 30 λεπτά.
2. Aνοίγουμε το φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκατοστού. Κόβουμε κατά μήκος κάθετες λωρίδες, σε τέτοιο πλάτος ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
3. Αναμειγνύουμε τα τριμμένα τυριά με το αβγό.
4. Αλείφουμε το κάθε φύλλο με λάδι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα που ετοιμάσαμε.
5. Τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και τηγανίζουμε την πίτα σε ζεστό λάδι για 8-10΄ λεπτά μέχρι το φύλλο να πάρει χρώμα.
6. Αντί για τα φύλλα της συνταγής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας για μεγαλύτερη ευκολία.

The post Τυρόπιτα Σκοπέλου appeared first on Arkoudos, Συνταγές … μέλι.

Πηγή: Arkoudos συνταγές http://www.arkoudos.gr/%CF%84%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *